EEN DORDTS BIERFESTIVAL

Het begon allemaal in het jaar 2015...

Drie Dordtse gasten kwamen vrijwel tegelijkertijd, spontaan tot het idee van een bierfestival. Als fervent speciaalbier-liefhebbers die wekelijks wel een cafébezoek deden, begon het op te vallen dat er in de regio nog geen dergelijk initiatief was opgezet. Het idee werd vrijwel net zo snel uitgevoerd als dat het opkwam. Er werd een samenwerking gezocht met de gezellige Pizzeria Otto e Mezzo op de Vismarkt, een klein plein wat ons afdoende leek voor een select groepje speciaalbierdrinkers. Een datum werd geprikt (de inmiddels traditionele, laatste zondag van september) en glazen werden besteld. De vergunningaanvraag ging net zo lang duren als de tijd die er nog restte voor de voorbereidingen. Alles kwam goed en er bestond een overgrote belangstelling voor ons evenement.

Misschien wel drie tot vier keer meer bezoekers dan dat wij hadden geanticipeerd stond biertjes met ons te drinken op het kleine plein naast die toffe pizzeria, met die schitterende monumentale overkapping. Totaal overrompeld schoten bekenden en goede vrienden ons te hulp tijdens de uitvoering van werkzaamheden op het evenement. Deze groeiende groep mensen ondersteunen ons tot op de dag van vandaag tijdens het jaarlijkse Schuim als volwaardig vrijwilligers die een mooie dag voor de talrijke bezoekers mogelijk maakt.

Inmiddels acht jaar verder is Schuim toe aan de zesde editie (tijdens de corona-jaren hebben wij niet georganiseerd). Door de jaren heen heeft het festival laten zien een ware traditie te mogen zijn voor de mooie stad Dordrecht. Met steeds verder oplopende bezoekersaantallen piekte het aantal verkochte glazen tijdens editie 4 op 1700 stuks.

Tijdens editie 5 werd het slechtste weer van 2019 geregistreerd. Desondanks stond er een kleine duizend onverschrokken Schuimers op de kades biertjes te proeven. Dankbaar en drijfnat sloten we na vijf jaar achteraf gezien een hoofdstuk af. Schuim werd (in ieder geval voor nu) voor de laatste keer op de Vismarkt georganiseerd. De bungelende beentjes boven de kade zouden door hogere veiligheidseisen voor de toekomst tot een verleden tijd behoren. Maar dat we afscheid gingen nemen van het schitterende uitzicht op de historische Nieuwe Haven van Dordrecht hadden wij nóg niet voorzien. De locatie op de Vismarkt (en later het bijgevoegde Aardappelmarkt) heeft een aantal gebreken waar wij als organisatie niet meer omheen konden werken.

Zodoende leek Schuim even dakloos. De ruimte voor evenementen zijn in Dordrecht Centrum uiteindelijk niet talrijk. Tot plots Kunstmin zichzelf als nieuwe partner opwierp voor het Schuim Bierfestival. Het buitenplein plus de grasvelden tot onze beschikking en een eigenzinnig monumentaal decor. Wij zien het al helemaal voor ons en verwelkomen je dan ook graag op het (niet echt) vernieuwde Schuim Bierfestival op 25 september 2022!

Rob Verkerk, Alex Oldenziel, Peter Paul van der Hout